Zbierany jest przez pszczoły i dostarczany do ula w postaci kulek, które stanowią pożywienie dla młodych owadów.
Kolor pyłku pszczelego różni się w zależności od rodzaju roślin, z których został zebrany.
Pyłek jest źródłem białka (20-25%), tłuszczów, soli mineralnych, witamin (A, E, B1, B2, B6, H C i PP), oraz kwasu foliowego i węglowodanów.
Zawiera ok. 50 różnych pierwiastków w tym potas, magnez, sód ,wapń, żelazo, magnez, cynk oraz miedź.
Zbierany jest przez pszczoły i dostarczany do ula w postaci kulek, które stanowią pożywienie dla młodych owadów.
Kolor pyłku pszczelego różni się w zależności od rodzaju roślin, z których został zebrany.
Pyłek jest źródłem białka (20-25%), tłuszczów, soli mineralnych, witamin (A, E, B1, B2, B6, H C i PP), oraz kwasu foliowego i węglowodanów.
Zawiera ok. 50 różnych pierwiastków w tym potas, magnez, sód ,wapń, żelazo, magnez, cynk oraz miedź.
Miód w trakcie naturalnej krystalizacji poddany procesowi ucierania na zimno, dzięki temu produkt ma smarowną konsystencję bez utraty wartości odżywczych .
Barwa biała lub kremowa.
Wyczuwalny zapach kwiatów rzepaku.
Wytwarzany przez pszczoły z zebranych nektarów wielu kwitnących roślin zwany również miodem tysiąca kwiatów.
Wiosenny - w stanie płynnym ma jasny kolor po krystalizacji kremowy ,w smaku delikatny o przyjemnym zapachu. Szybko krystalizuje.
Letni - zdecydowanie ciemniejszy ,wyrazisty w smaku i zapachu. Wolniejszy proces krystalizacji.