Zbierany jest przez pszczoły i dostarczany do ula w postaci kulek, które stanowią pożywienie dla młodych owadów.
Kolor pyłku pszczelego różni się w zależności od rodzaju roślin, z których został zebrany.
Pyłek jest źródłem białka (20-25%), tłuszczów, soli mineralnych, witamin (A, E, B1, B2, B6, H C i PP), oraz kwasu foliowego i węglowodanów.
Zawiera ok. 50 różnych pierwiastków w tym potas, magnez, sód ,wapń, żelazo, magnez, cynk oraz miedź.
Ziołomiód malinowy
- tym pojęciem określa się produkt wytworzony przez pszczoły, choć przypomina on zwykły miód różni się od niego sposobem produkcji – pszczołom zostaje poddana pożywka na bazie miodu i soku malinowego tłoczonego na zimno.
Ziołomiód truskawkowy
- tym pojęciem określa się produkt wytworzony przez pszczoły, choć przypomina on zwykły miód różni się od niego sposobem produkcji – pszczołom zostaje poddana pożywka na bazie miodu i soku truskawkowego tłoczonego na zimno.
Ziołomiód czarna porzeczka
- tym pojęciem określa się produkt wytworzony przez pszczoły, choć przypomina on zwykły miód różni się od niego sposobem produkcji – pszczołom zostaje poddana pożywka na bazie miodu i soku z czarnej porzeczki tłoczonego na zimno.