Miód w trakcie naturalnej krystalizacji poddany procesowi ucierania na zimno, dzięki temu produkt ma smarowną konsystencję bez utraty wartości odżywczych .
Barwa biała lub kremowa.
Wyczuwalny zapach kwiatów rzepaku.
Wytwarzany przez pszczoły z zebranych nektarów wielu kwitnących roślin zwany również miodem tysiąca kwiatów.
Wiosenny - w stanie płynnym ma jasny kolor po krystalizacji kremowy ,w smaku delikatny o przyjemnym zapachu. Szybko krystalizuje.
Letni - zdecydowanie ciemniejszy ,wyrazisty w smaku i zapachu. Wolniejszy proces krystalizacji.
W stanie płynnym bardzo jasny, słomkowo żółty.
Proces krystalizacji postępuje wolno z uwagi na dużą zawartość fruktozy w miodzie – pozostaje długo płynny; zapach delikatny
W stanie płynnym jasnożółty, po krystalizacji jasnokremowy;
- w smaku delikatny lekko cytrynowy.
W sanie płynnym ma ciemny bursztynowy lub brunatny kolor;
- smak wyraźny z nutą goryczy ;
- zapach intensywny