Zbierany jest przez pszczoły i dostarczany do ula w postaci kulek, które stanowią pożywienie dla młodych owadów.
Kolor pyłku pszczelego różni się w zależności od rodzaju roślin, z których został zebrany.
Pyłek jest źródłem białka (20-25%), tłuszczów, soli mineralnych, witamin (A, E, B1, B2, B6, H C i PP), oraz kwasu foliowego i węglowodanów.
Zawiera ok. 50 różnych pierwiastków w tym potas, magnez, sód ,wapń, żelazo, magnez, cynk oraz miedź.
Zbierany jest przez pszczoły i dostarczany do ula w postaci kulek, które stanowią pożywienie dla młodych owadów.
Kolor pyłku pszczelego różni się w zależności od rodzaju roślin, z których został zebrany.
Pyłek jest źródłem białka (20-25%), tłuszczów, soli mineralnych, witamin (A, E, B1, B2, B6, H C i PP), oraz kwasu foliowego i węglowodanów.
Zawiera ok. 50 różnych pierwiastków w tym potas, magnez, sód ,wapń, żelazo, magnez, cynk oraz miedź.
Propolis połączony z miodem wielokwiatowym - produkt gotowy do spożycia.
Propolis (kit pszczeli) - jest substancją żywiczną, którą pszczoły pozyskują z młodych pączków drzew.
Ma silne działanie antybiotyczne, antywirusowe, przeciwgrzybicznie, znieczulająco-regeneracyjne, odtruwające, przeciwzapalne, a w ulu pełni rolę środka do dezynfekcji oraz służy pszczołom do jego uszczelnienia.
Charakteryzuje go przyjemny cytrusowo-korzenny zapach, a w smaku jest gorzki i lekko piekący.