W stanie płynnym bardzo jasny, słomkowo żółty.
Proces krystalizacji postępuje wolno z uwagi na dużą zawartość fruktozy w miodzie – pozostaje długo płynny; zapach delikatny
W stanie płynnym jasnożółty, po krystalizacji jasnokremowy;
- w smaku delikatny lekko cytrynowy.
W sanie płynnym ma ciemny bursztynowy lub brunatny kolor;
- smak wyraźny z nutą goryczy ;
- zapach intensywny
W stanie płynnym ma:
- kolor bursztynowy lub bursztynowy z zielonkawym odcieniem niekiedy jasnożółty;
- smak wyrazisty czasami z lekką nutą goryczki;
- zapachem przypomina kwiat lipy
Miód w trakcie naturalnej krystalizacji poddany procesowi ucierania na zimno, dzięki temu produkt ma smarowną konsystencję bez utraty wartości odżywczych .
Barwa biała lub kremowa.
Wyczuwalny zapach kwiatów rzepaku.