Ziołomiód czarna porzeczka
- tym pojęciem określa się produkt wytworzony przez pszczoły, choć przypomina on zwykły miód różni się od niego sposobem produkcji – pszczołom zostaje poddana pożywka na bazie miodu i soku z czarnej porzeczki tłoczonego na zimno.
W stanie płynnym bardzo jasny, słomkowo żółty.
Proces krystalizacji postępuje wolno z uwagi na dużą zawartość fruktozy w miodzie – pozostaje długo płynny; zapach delikatny
W stanie płynnym jasnożółty, po krystalizacji jasnokremowy;
- w smaku delikatny lekko cytrynowy.
W stanie płynnym :
- kolor jasno-bursztynowy po krystalizacji jasnożółty ;
- przyjemny zapach i delikatny smak
Zbierany jest przez pszczoły i dostarczany do ula w postaci kulek, które stanowią pożywienie dla młodych owadów.
Kolor pyłku pszczelego różni się w zależności od rodzaju roślin, z których został zebrany.
Pyłek jest źródłem białka (20-25%), tłuszczów, soli mineralnych, witamin (A, E, B1, B2, B6, H C i PP), oraz kwasu foliowego i węglowodanów.
Zawiera ok. 50 różnych pierwiastków w tym potas, magnez, sód ,wapń, żelazo, magnez, cynk oraz miedź.
W stanie płynnym:
- ma kolor bursztynowy lub bursztynowy z zielonkawym odcieniem niekiedy jasnożółty;
- smak wyrazisty czasami z lekką nutą goryczki;
- zapachem przypomina kwiat lipy
Miód w trakcie naturalnej krystalizacji poddany procesowi ucierania na zimno, dzięki temu produkt ma smarowną konsystencję bez utraty wartości odżywczych .
Barwa biała lub kremowa.
Wyczuwalny zapach kwiatów rzepaku.